27 augustus 2019

Altijd al benieuwd geweest naar de personen achter Dare Wines? In Dare Wines Exclusives nemen we jullie 1x per maand mee voor een kijkje achter de schermen! Hoe ziet een dag bij Dare Wines er nou eigenlijk uit? En waar komt die passie voor wijn vandaan? Vandaag vertelt Mitchell Ligthart jullie meer over zichzelf en zijn werkzaamheden.

Zo vader, zo zoon                                                                
Voor mij lag een carrière in de richting van horeca en gastvrijheid al snel voor de hand. Doordat mijn vader eigenaar en kok was in zijn eigen restaurant en daarvoor bij de Amsterdamse grotere hotels heeft gewerkt, kwam ik van jongs af aan al in de keuken. Affiniteit met restaurants had ik zeker, maar toch trok het contact met gasten mij meer. De appel viel niet ver van de boom: mijn vader in de keuken en ik in de service.

Specialisatie in wijn
Na de HAVO heb ik de opleiding tot gastheer en gespecialiseerd gastheer gevolgd. Hier kon ik me verder ontwikkelen en verder specialiseren in mijn interesse naar wijn, distillaten en kazen. Tijdens de voorbereidingen en deelnames aan het NK Jong Gastheer-Gastvrouw zagen mijn leermeesters al snel mijn passie en connectie met wijn. Hierna is het allemaal snel gegaan: op mijn 16e begon ik met werken binnen de gastvrijheidsbranche en op mijn 19e werkte ik al als assistent-sommelier in een restaurant met Michelin ster.

Zelf heb ik altijd in Noord - Holland gewoond. In 2009 leerde ik mijn vrouw kennen tijdens het Europees Kampioenschap Gastheer-Gastvrouw in Kroatië, hier heb ik destijds de eerste plaats behaald. Drie jaar later besloot ik mijn Noord - Hollandse roots in te ruilen voor een toekomst samen in Brabant. Hier kwam Dare Wines op mijn pad!

Score van 100%
Om de aantal jaren wordt het NK voor sommeliers georganiseerd. In 2012 maakte ik de keuze om aan dit kampioenschap deel te nemen. Ik wilde ervaren hoever mijn smaak en kennis ontwikkeld was tegenover de andere sommeliers die meededen.

In deze periode werd ik getraind door de chefkok / eigenaar en zijn vrouw, van het restaurant waar ik werkte. Uiteindelijk belandde ik in de finale: op dat moment was ik de enige die ooit alle wijnen en gerechten blind en foutloos had benoemd! Met daarbij de maximale score.

Leren proeven
Het belangrijkste bij het proeven en benoemen van wijn, is dat je niet in fruittermen gaat denken en dat je je persoonlijke associaties loslaat. Smaak is relatief: waar de één peer proeft, proeft de andere appel. Het vinificatieproces (manier van wijn maken) heeft ook invloed op de smaak. Daarom moet je je nooit laten leiden door de naam van een druif. Persoonlijk let ik altijd op geur, kleur, en hoe de wijn in het glas hangt. Deze punten vertellen je al erg veel over een wijn, zo kun je dingen afstrepen!

Veel van mijn kennis en vaardigheden heb ik te danken aan goede leermeesters. Ik zocht altijd
werk / leerplekken uit waar ik naar mijn mening echt kon leren van de leermeesters. Leren van anderen maakt je sterker, maar het kiezen van de juiste mensen om van te leren heb je zelf in de hand!

Met volle vaart vooruit
6 jaar geleden ben ik gestart bij Dare Wines. Toentertijd was ik vooral veel op pad om training of proeverijen te verzorgen en samenwerkingen te starten met nieuwe relaties van Dare Wines . De afgelopen jaren ben ik mee gegroeid met Dare Wines, gepaard met meer verantwoordelijkheden. Naast Michael en Bjorn wordt ik steeds meer een aanspreekpunt binnen Dare Wines.

Ons hele team heeft een achtergrond met gastvrijheid, dit maakt dat we alle vier over de juiste mindset beschikken! We gaan er vol voor met zijn allen.

Voor elk moment een passende wijn
Een eigen favoriet uit het assortiment heb ik niet. Ik kijk altijd naar waar ik op het moment zelf zin in heb. Ga ik een avondje bankhangen? Dan kies ik graag voor een wijn, wit of rood, met een volle smaak. Een gezellig diner met vrienden of familie? Dan is een frisse en rijpe wijn, zoals de Chenin Blanc / Riesling heerlijk om te serveren!

Op het gebied van wijn-spijs ben ik een enorm liefhebber van wijnen welke rijkdom bezitten met goede ondersteunende zuren. Deze wijnen passen zich vaak aan, aan verschillende bereidingen in de keuken en kan je tijdens het diner doordrinken.

Ook in Achter de schermen

Dare Wines Exclusives: Björn Remijn
Dare Wines Exclusives: Björn Remijn

28 juni 2019

Altijd al benieuwd geweest naar de personen achter Dare Wines? In Dare Wines Exclusives nemen we jullie 1x per maand mee voor een kijkje achter de schermen! Hoe ziet een dag bij Dare Wines er nou eigenlijk uit? En waar komt die passie voor wijn vandaan? Vandaag vertelt Björn Remijn jullie meer over zichzelf en zijn werkzaamheden.

Lees verder

Dare Wines Exclusives: Michael Daals
Dare Wines Exclusives: Michael Daals

15 mei 2019

Altijd al benieuwd geweest naar de personen achter Dare Wines? In Dare Wines Exclusives nemen we jullie 1x per maand mee voor een kijkje achter de schermen! Hoe ziet een dag bij Dare Wines er nou eigenlijk uit? En waar komt die passie voor wijn vandaan? Vandaag vertelt Michael Daals jullie meer over zichzelf en zijn werkzaamheden.

Lees verder

Dare Wines Exclusives: Lisa Snepvangers
Dare Wines Exclusives: Lisa Snepvangers

16 april 2019

Altijd al benieuwd geweest naar de personen achter Dare Wines? In Dare Wines Exclusives nemen we jullie 1x per maand mee voor een kijkje achter de schermen! Hoe ziet een dag bij Dare Wines er nou eigenlijk uit? En waar komt die passie voor wijn vandaan? Vandaag vertelt Lisa Snepvangers jullie meer over zichzelf en haar werkzaamheden.

Lees verder

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

55 reviews
56%
(31)
25%
(14)
13%
(7)
2%
(1)
4%
(2)
Top wijn voor een goede prijs

Het is fijn dat je leverancier jouw smaak kent en je goede wijnen tegen een redelijke prijs levert. Ik ben erg tevreden over deze selectie.

Agua divina

Agua divina! God moet hier een hand in gehad hebben. Wat een geweldig lekkere wijn. Voor het eerst gedronken tijdens een diner, maar nu ook thuis niet meer weg te denken

Zalig

Zalige wijn, vol van smaak mooi diep rood.

Plijsters

1 fles geopend, deze had een jodium smaak. Een van mijn gasten vergeleek het met pleisters.
Niet ok dus!