MARZIANO ABBONA: DE TRADITIE VAN DE "DOLCE DOGLIANI" IN PRACHTIG PIËMONTE!

In de heuvels van het eeuwenoude Langhe gebied begint een geweldig verhaal met een memorabel begin. Het verhaal van wijnhuis Abbona start met het briljante werk van de jonge Marziano Abbona en zijn zoon Celso. De gedreven kern van het wijnbedrijf lag bij de voorouders en de oprichters van het wijnhuis, waar met passie, doorzettingsvermogen en vooruitstrevendheid werd gewerkt. Celso Abbona was één van de eersten in zijn generatie die geloofde in de potentie van het grondgebied rondom Dogliani; een stadje vrij centraal gelegen in de Langhe, net ten zuiden van het bekende Barolo. De streek heeft een gevarieerd landschap omdat er niet alleen wijn wordt verbouwd; het landschap laat een afwisseling van wijngaarden, akkers, weilanden en bossen zien. Het hart van de streek is het stadje Dogliani, al komt de wijn met deze naam uit een aanzienlijk groter gebied. Samen met zijn familie plantte Celso de legendarische wijngaard Bricco Doriolo, gevestigd in Santa Lucia di Dogliani. De wijngaard symboliseert niet alleen het historische geheugen van het bedrijf, maar de wijngaard staat ook bekend als de meest prestigieuze Cru's van Dogliani. Het paradepaardje van de wijnen van Abbona, de Dolcetto, is vernoemd naar Papa Celso, vanuit zijn grote liefde voor deze belangrijke druif uit Dogliani en natuuurlijk ter nagedachtenis aan deze belangrijke man. Slechts veertien jaar oud was Marziano Abbona toen zijn vader 'Papa Celso' overleed en hij plotseling aan het roer kwam te staan van het gelijknamige wijnhuis. Marziano en zijn broer Enrico groeiden uit tot bevlogen wijnmakers. "We maken traditionele wijnen; wij zij niet bang dit uit te spreken. Wij zijn trots op onze identiteit. Iedere wijn moet een inspiratie zijn en moet haar eigen verhaal vertellen", aldus Marziano. De roots en geschiedenis van de Abbona winery staat voor hard werken, veel uitdagingen en trouw zijn aan de traditie en passie voor experimenten. 

MAGISCH & MISTIG

Begin jaren '80 ontdekten Marziano en Enrico de rijkdom van de Langhe en zagen direct een uitdaging in deze mistige valleien. Toentertijd was Barolo nog niet ontdekt, en konden de broers enorme stukken landgoed kopen in het heuvelachtige gebied van Monteforte d'Alba en Novello.Ze weerhielden zich niet hun wijndomein verder uit te breiden en kochten de beste percelen, gelegen op de beste posities, van de vallei, waaronder de van oudsher meest prestigieuze valleien Bricco Barone, Ravero in Novello en Rinaldi in Monteforte d'Alba. Kwaliteitsaanduidingen waren toen nog niet in toegekend, echter waren de broers er van overtuigd dat deze 'grote' wijngaarden hoge potentie hadden kwaliteitswijnen voort te brengen. Niets is minder waar; vandaag de dag wordt de Barolo, ook wel De Koning der wijnen, hier volop aangeplant. 

DE 'KELDER-FAVORITAS'

In zijn zoektocht naar nog mooiere en betere wijngaarden, kocht Marziano begin jaren '90 één van de beste wijngaarden in Barolo; Pressenda Monteforte d'Alba en Cerviano in Novello. Uit deze wijngaard kwam in 1996 de eerste Cinerino Langho DOC Bianco, gemaakt van 100% Viognier. Een fantastische wijn. De wijn begon als een experiment, gemaakt vanuit Marziano's hoge verwachtingen door terroir en omgeving; niets bleek minder waar. Deze Cinerino is een stukje wijndomein historie van Abbona omdat deze in een later stadium meerdere malen genomineerd is tot één van de beste witte wijnen uit Langhe regio. Terwijl de wijnproductie van de familie Abbona groeide en groeide en tevens op internationaal niveau aanzien kreeg, nam ook Mara Abbona, dochter van Marziano, in 1999 haar toetrede in het bedrijf. In hetzelfde jaar overleed tot groots familieverdriet broer Enrico na langdurig ziektebed. Ter ere van zijn broer heeft Marziano één van zijn wijnen DOC Langhe Favorita aan zijn broer opgedragen. Het symboliseert tevens ook de toetreding van zijn dochter tot het wijnbedrijf. De wijnen liggen mooi te rijpen in de kelders van Abbona. Maar,... wij hebben onze persoonlijke voorraad speciaal voor jou gereserveerd.  

WIJNDOMEIN NUMÉRO DUE

Eind jaren '90 was het domein zo omvangrijk geworden dat het tijd was voor een tweede wijndomein. Midden in de wijngaarden werd het tweede domein Abbona geconstrueerd. Eigenlijk reconstrueerden ze een bestaand domein, Cascino Valle dell'Olmo, in Borgata San Luigi, tot iets geheel nieuws. Het bestaande werd ingelijfd en totaal verbouwd volgens de nieuwste stijl en constructiemogelijkheden. Dit ambitieuze project heeft een prachtig wijnhuis opgeleverd, een fundering waar de grens tussen het vroeger en nu werkelijkheid werd. Tot op de dag van vandaag produceert Abbona hier, in dit milieubewuste wijnhuis voorzien van alle technieken voor het wijnmaken, het gehele jaar door prachtige wijnen. De familie Abbona doet dagelijks actief research op het gebied van geur- en smaakontwikkelingen om hier in de toekomst haar voordeel mee te doen. Verspreid over een groot deel van de Langhe regio is Abbona één van de bekende wijnmakers in het gebied. Hij staat bekend om zijn beste Barbera- en Nebbiolo-wijnen. De bodem, welke bijdraagt aan de hoge kwaliteit die hij levert, stamt uit het Mioceen-tijdperk en bestaat uit kalksteen en klei. De meeste wijngaarden liggen beschut op hellingen en de warmte van de zon blijft hier goed hangen. Door de hoge luchtvochtigheid is er veel mistvorming. De naam Nebbiolo, de druif waar onder andere Barolo, Barbaresco en Nebbiolo d'Alba van gemaakt worden, is afgeleid van de mistige heuvels in dit gebied. In oktober, de maand van pluk, hangt er vaak een 'mistige' dauw over de wijngaarden. Vandaar de naam Nebbiolo; 'nebbia betekent 'mist'.

ONZE WIJNEN VAN ABBONA

 Wij importeren vrijwel de gehele lijn van de familie Abbona. Puur omdat de kwaliteit er vanaf spat. Van de klassieker Barbaresco 'Faset', een pareltje onder de wijnen, tot aan de Cinerino Viognier, het is allemaal prachtig. Om over de Barolo Reserva Cerviano maar te zwijgen. Absoluut uniek in haar soort; 1 jaar langer houtrijping dan normaal gewenst is voor Barolo's. Hierdoor beleef je nog meer finesse en sublieme zachtheid. Ook de meer gangbare lijn, de Barbera d'Alba en de Nebbiolo d'Alba moet je zeker proeven. Stevig in haar soort en tegelijkertijd toegankelijk voor alledag. Ook de Flagship wijn van Abbona hebben wij zowel in 0,75 als in magnums. Het is de belangrijkste Dogliani, gemaakt van druiven geteeld op wijnstokken ouder dan 60 jaar. En trots om in huis te hebben. Bestel de wijnen van Abbona direct bij Dare Wines.




★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

12 reviews
33%
(4)
42%
(5)
25%
(3)
0%
(0)
0%
(0)
Super wijn

Tijdens een buitenfeest in mij oa deze wijn geschonken. Super feest super wijn!

Sauvignon Blanc Premium 1904 2016

Frisse, sprankelende witte wijn. Heerlijk voor zomerse avonden

Heerlijk wijntje!

Voor mij is dit een super wijntje, jammer genoeg al allemaal op! :-)

4/5

Sauvignon Blanc 2016

5/5

Heerlijke wijn! Helaas zijn ze niet meer bestelbaar.