BABYLON'S PEAK: EEN PRACHTIG WIJNLANDGOED IN DE 'TOP' VAN PAARDEBERG

De privé kelder van Babylon's Peak ligt op de hellingen van Paardeberg, tussen Malmesbury en Paarl. De kelder is gebouwd op de boerderij Nooitgedacht, die 4 generaties lang tot het eigendom van de familie Basson behoorde. Zoon Stephan Basson, is vandaag de dag naast eigenaar van het wijnlandgoed, ook zeer talentvol wijnmaker. In de regio Swartland is hij inmiddels berucht om zijn prachtige wijnen. Hij maakt zijn wijnen van het beste rijpe fruit, handmatig geoogst, waardoor zijn wijnen ieder jaar weer uniek en kwalitatief hoog zijn. 
De winery 'Babylon's Peak' is vernoemd naar de granieten 'piek' (berg) die in een punt boven de wijngaarden uitsteekt. In de volksmond is deze 'piek' beter bekend als 'de Babylonstoren'. De historie van het wijnlandgoed gaat terug naar 1948; de oude kelders onder het landgoed werden gezamenlijk gebruikt voor wijnproductie. Later groeide dit uit tot een samenwerking, een coöperatie van de lokale wijnboeren. In de vroege jaren van 2001, besloot wijnmaker Stephan Basson de kelder te renoveren en zijn droom te realiseren. Het landgoed werd zijn eigendom. Hij besloot lokale druiven te gebruiken als basis voor zijn wijnproductie. "Ik ben ervan overtuigd dat Chenin Blanc en Shiraz de pareltjes van de Paardeberg zijn", aldus Stephan. Zijn wijnproductie en jaarlijkse kwaliteit werd groots, en niet geheel verwonderlijk won hij voor drie opeenvolgende oogstjaren – 2007, 2008 en 2009 – een Veritas Gold Award. De afgelopen jaren werd het wijndomein groter en bekender. Vandaad de dag richt Babylon's Peak zich ook op typische Rhône-stijl wijnen, gemaakt van Mourvédre, Grenache en Viognier. 

HET 'SWARTE' LAND

De regio Swartland begint op circa 50 kilometer ten noorden van Kaapstad en ligt aan de westkust van Zuid-Afrika. Het gebied is circa 13.000 hectare. De naam 'Swartland' verwijst naar de donkere, vruchtbare aarde van deze streek. Swartland werd ontdekt vanuit de Kaap tijdens een eerste verkenningstocht van de Nederlandse kolonisten in het jaar 1660. Het gebied kreeg de naam Swartland, omdat het 'Rhino Bush' (de bossen rondom het gebied), gedurende een bepaalde periode zwart verkleuren. De vlakke gebieden in Swartland bestaan vooral uit zandbodems. De heuvels bevatten meer graniet en kiezelachtig zandsteen. Over het algemeen is de bodem erg vruchtbaar. Het klimaat in Swartland is erg droog en zeer warm, waardoor irrigatie op de meeste plekken noodzakelijk is. De temperatuur kan er oplopen tot wel 44°C. Mist en zeewind zorgen gelukkig wel voor verkoeling voor de wijngaarden. In gecontroleerde vorm houdt dit de opbrengst laag en kunnen er kwalitatief gezonde druiven worden geoogst. Vanwege de warmte is het niet ongebruikelijk de druiven 's nachts te oogsten, ook om vroegtijdige oxidatie te voorkomen.

BUSH VINES 

Door de hoge temperaturen en de Bush Vines, (Dit zijn lage struiken waaraan de druiven hangen), worden de druiven kleiner, maar geconcentreerder. Dit levert prachtige wijnen op met geconcentreerde aroma's. De Bush Vine struikvorm is niet bij toeval zo gesnoeid: zo laag bij de grond is de wijnstok beschermd tegen stevige winden, en genieten de druiven bovendien ook ’s nachts nog zo lang mogelijk van de warmte die de aarde afgeeft. Bush vines staan vaak in erg droge gebieden zoals in Paardeberg: er is weinig water beschikbaar om voedingsstoffen te transporteren naar de lange, dunne uitlopers. Daarom houdt de plant zijn bladeren groen en zo dicht mogelijk op het hout van de stam.

ONZE WIJNEN VAN BABYLONS' PEAK


★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

129 reviews
66%
(85)
20%
(26)
9%
(11)
2%
(2)
4%
(5)
A
Rioja Tempranillo
Anthony van Bezouwen

Goede en snelle levering.
Was de eerste bestelling maar er volgen er zeker meer!

Super

Leuk spel, goede duidelijke uitleg

Heerlijk wijntje

Heerlijke wijn, ook vriendinnen enthousiast gemaakt na een gezellig wijnavondje!

Heerlijk

Goede volle chardonnay

L
Merlot Rosé Diamond Allure
Leon van den Biggelaar
Enorm lekkere frisse rose

Een smaak explosie als je deze wijn drinkt. Je proeft verschillende frisse smaken en tegelijk een droge rose beleving. Zo lekker als deze hebben we het nog niet gehad. We gaan hiervan nog heel wat flesjes van opmaken.