CHATEAU CAP DE FOUSTE; CÔTES DU ROUSSILLON

Château Cap de Fouste werd in de vorige eeuw opgericht door de familie Bardou Job. De naam ‘Cap de Fouste’ refereert aan het 200 jaar oude bos, waaraan het château is gesitueerd. Door urbanisatie is de omvang van het bos afgenomen. De wijngaarden van Cap de Fouste liggen uitgestrekt in het hart van de Roussillon, tussen het meer van Villeneuve de la Raho en het zuidelijk deel van Perpignan. Het totale wijngaardbezit omvat 89 hectare. De productie van Château Cap de Fouste bedraagt gemiddeld 4000 hectoliter op jaarbasis. Botteling vindt op het château plaats. De aanplant bestaat uit: Grenache Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourvèdre, Merlot en de witte druivenrassen: Grenache Blanc en Muscat. Het grootste deel van het wijngaardbezit (80%) bevindt zich in de officiële appellation A.C. Côtes du Roussillon.

300 DAGEN PER JAAR ZON

De grote diversiteit aan wijnen is vooral te danken aan de verscheidenheid van bodemsoorten en verschillende klimaatsinvloeden. Over het algemeen heeft Languedoc-Roussillon een mediterraan klimaat met hete droge zomers, regenachtige winters en een gematigde lente en herfst. Gemiddeld schijnt de zon er 300 dagen per jaar, maar er zijn per gebied behoorlijke verschillen. Door de nabijheid van verschillende bergruggen is het risico van onweer groot. De koude noordelijke mistral kan een afkoelende werking hebben in het gebied. Verder kent het klimaat veel extremen met invloeden van droogte en soms harde winden. In het grote gebied ten zuiden van Montpellier bestaat de grond voornamelijk uit zandsteen vermengd met kiezel en kalkhoudende klei.


EDELZOETE WIJNEN

Château Cap de Fouste staat bekend om haar edelzoete wijnen. Vooral de oudere jaargangen zijn geweldig. Neem als voorbeeld de steenzuivere Muscat, welke meerdere malen benoemd is als visitekaartje van het wijnhuis. De wijn is op traditionele manier vergist, gemaakt van late oogst. De druiven worden ingedroogd aan de stok totdat ze hun maximale hoeveelheid restsuiker hebben bereikt. Bij de vergisting wordt, net als bij Spätlese en Auslese, de vergisting vroegtijdig gestopt, waardoor er voldoende restsuiker achterblijft, gecombineerd met een niet teé hoog alcoholpercentage. Hierdoor wordt de zoetheid van de wijn bepaald. 

ONZE WIJN VAN CAP DE FOUSTE

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

109 reviews
63%
(69)
23%
(25)
9%
(10)
2%
(2)
3%
(3)
Heerlijk

Erg lekkere frissige wijn. Prijs kwaliteit heel erg goed.

Soepel en smaakvol

Lekker soepel wijntje voor elke gelegenheid.

L
Savatiano 'Naked Truth'
Leo in 't Groen
5 van de 6 proevers vonden dit de beste van de 6 aangeboden witte Griekse proefwijnen

Prijs / kwaliteit verhouding is voor mij persoonlijk matig.
5 van de 6 proevers vonden dit overigens de beste van de 6 geproefde wijnen.
Zelf vond ik het juist de minste van alle 6 wijnen. Ik vond hem wat 'muf ' smaken. Maar dat is natuurlijk erg subjectief. In mijn 4 sterren heb ik de waardering van de andere 5 proevers meegenomen.
Al met al een prima proefavond. Met zeer tevreden proevers.
Zelf zou ik deze wijn niet meer bestellen. De andere 5 met zekerheid wel.

h
Primitivo
henk p
Goed!

Lekkere wijn, makkelijk van smaak maar ook vol van smaak. Niet te scherp.

4/6 getest

Goede morgen,

Tot op heden hebben wij 4 wijnen mogen opdrinken.
Alle 4 kwalitatief goede wijnen en heerlijk wijn-spijs advies.
Tot op heden is de Colle Sori appassimento bij iedereen in de smaak gevallen en deze wordt dan ook zeker nog een paar doosjes besteld.
De andere 3 zijn niet echt onze smaak.

Nog 2 te gaan… ben benieuwd.
Het concept van de doos - home tasting, zeg maar - is in ieder geval heel erg leuk.

Zodra jullie iets van een wijncursus/training hebben, laat het me aub weten.

Groet,

Jos