JEAN-MARC CROCHET; SANCERRE IN HART & ZIEL

Domaine de la Thibaude is gelegen in de beroemde appellation van Sancerre, in het dorpje Bué. Dit dorpje is één van de erkende top gebieden voor de productie van Sancerre. Domaine de La Thibaude, beter bekend als Domaine Crochet behoort in de regio tot de bekende, gevestigde namen. Het wijnhuis ligt boven op een kalkstenen bergkam, de wijngaarden liggen net naast het landgoed, in het hart van de Sancerre. De wijnranken zijn zo geplant dat ze druiven voldoende blootstelling hebben aan van de zon, in noord-zuidelijke richting. De ranken hebben een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud

Al vijf generaties lang wordt hier gewerkt aan topkwaliteit Sancerre met in totaal 10 hectare aan wijngaard-bezittingen. Domaine La Thibaude is al sinds de 16e eeuw eigendom van de familie Crochet en staat vandaag de dag onder leiding van Jean-Marc Crochet. Jean-Marc woont aan de overkant van zijn vader, met een huis gebouwd op de top van de wijnmakerij. Mathieu zal de zesde generatie in de familie Crochet zijn die de wijnproductie onder zijn hoede zal nemen. 


BIJZONDER BLANC BUÉ

Het terroir rondom Bué is zeer gevarieeerd en complex met in het noorden het zogenaamde “terres blanches”; een combinatie van fossiele kalkresten vermengd met klei, welke geprononceerde, finesse-rijke Sauvignon Blancs voortbrengt met een lang bewaarpotentieel. Het westen leent zich beter voor de aanplant van Pinot Noir door het hoge kalkgehalte in de bodem; dit soort bodem wordt ook wel 'Kimmeridge clay' genoemd. Het zuiden bevat harde kalksteen, zowel geschikt voor Pinot Noir als Sauvignon Blanc. Hier komen echte bewaarwijnen vandaan. Het oostelijk deel van Bué bevat meer poreuze kalksteen en geeft aromatische, geurige Sauvignon Blanc.

PRODUCTIE CROCHET

Jean-Marc Crochet heeft zijn reputatie voornamelijk opgebouwd door de witte Sancerre. Deze wijn is uiterst verfijnd en van een kleine productie. De Pinot Noir aanplant bedraagt 2 hectare. De wijnproductie bedraagt ongeveer 400.00 flessen per jaar, waarvan 90% witte wijnen, een klein gedeelte rosé en een klein gedeelte rode wijnen. Na volledige rijping worden de druiven handmatig geplukt, waarna vóór de vergisting, eerst een korte schilweking plaatsvindt, voor een duur van ongeveer zes tot twaalf uur. Hierna wordt de wijn geperst en vergist in roestvrijstalen vaten, onder gecontroleerde temperatuur. Bij de productie van Crochet's wijnen wordt geen houtrijping gebruikt, omdat de focus ligt op het reflecteren van frisse, heldere Sauvignons. Wel is er een korte rijping op de 'lees' (gisten), welke een extra dimensie aan de diepgang van de wijnen geeft; extra complexiteit. Kort hierna worden de wijnen weggelegd en bewaard totdat de eerste verkoop van start gaat. In Sancerre wordt niet overmatig veel wijn geproduceerd. Maar om de wijnen enige wereldse bekendheid te geven heeft Crochet drie exportmarkten overzee; New York, Washington DC en Texas. 

Van de elegante rode Sancerre is de productie circa 13.000 flessen op jaarbasis. Een langzame, temperatuur-gecontroleerde vergisting van 10 - 15 dagen, draagt bij aan de finesse-rijke smaak.

Die Amerikanen mogen zichzelf gelukkig prijzen een dergelijke klassieke Sancerre te kunnen drinken temidden van de 'overload' aan andere stijlen Sauvignon Blanc. Gelukkig hebben wij bij Dare Wines ook voldoende aanvoer van deze mooie Sancerres!

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

12 reviews
33%
(4)
42%
(5)
25%
(3)
0%
(0)
0%
(0)
Super wijn

Tijdens een buitenfeest in mij oa deze wijn geschonken. Super feest super wijn!

Sauvignon Blanc Premium 1904 2016

Frisse, sprankelende witte wijn. Heerlijk voor zomerse avonden

Heerlijk wijntje!

Voor mij is dit een super wijntje, jammer genoeg al allemaal op! :-)

4/5

Sauvignon Blanc 2016

5/5

Heerlijke wijn! Helaas zijn ze niet meer bestelbaar.