BODEGAS VALDECUEVAS SINDS 2012; RUEDA OP HAAR BEST
Bodegas Valdecuevas is een bijzondere wijnfamilie; van origine een familie met jarenlange ervaring in de foodsector en vanaf hier uitgegroeid tot gedreven wijnspecialisten met veel kundigheid in het vak der wijnmakers. In 2012 begon hun wijnavontuur met de opbouw van en prachtig gebouw in hartje Rueda-Valladolid en hiermee de productie van wijnen van bijzonder hoge kwaliteit. Het wijnhuis is gelegen aan de oevers van de Duero en haar zijrivieren Trabancos, Zapardiel en Adaja. Deze vormen de zogenaamde 'Golden Triangle'. De Valdecuevas Group is eigenaar van maar liefst 130 hectare wijngaarden in de DO Rueda, vlakbij de gemeente Valladolid, in het noordwesten van Spanje. De regio rondom Valladolid is een zeer gerenommeerde wijnregio, bekend om haar uitzonderlijke natuurlijke omstandigheden, welke de productie van hoogwaardige wijnen wereldwijde erkendheid heeft gegeven. Het moderne wijnhuis Valdecuevas, genaamd La Pardina, is in 2012 gloednieuw gebouwd en is uitgerust met de nieuwste moderne en veelzijdige technologieën, welke Bodegas Valdecuevas alle mogelijkheid geeft om een uitstekende kwaliteitsproducten te ontwikkelen. Naast wijnen richtten ze zich ook op de productie van Olijfolie Extra Virgin. Voor de productie van olijven is 150 hectare landgoed gereserveerd, olijfvelden liggen op een unieke locatie, qua klimaat en perfecte bodemgesteldheid. Zowel in de wijngaarden als in de olijfvelden worden de nieuwste technologieën volgens de hoogste kwaliteitsnormen gehanteerd, om ervoor te zorgen dat de kleine opbrengsten maximale kwaliteit opleveren, elk jaar opnieuw.
'EL REY' RUEDA
We gaan terug naar de 14e eeuw, toen het Hof van het Spaanse koningshuis van grote invloed was. Zij hadden zich gevestigd in Valladolid. Lokale wijnen uit de streek, voornamelijk Sherry-achtige wijnen gemaakt van Palomino Fino, beter bekend als Donado, waren zeer populair. In de jaren '70 veranderde alles; het nieuwe Rueda werd geboren en de glorieuze terugkomst van droge wijnen op basis van de eigen druif, de Verdejo, werd doorgezet. Het stadje Valladolid en hiermee het wijngebied Rueda werd het het bruisende hart van de Verdejo druif. Rueda heeft in 1980 een Denóminacion de Origen (D.O.) erkenning gekregen; betiteld als een officieel herkomstgebied in Noord-Spanje. Rueda is in Spanje inmiddels beroemd en berucht om haar fantastische frisse, droge, sappige witte wijnen gemaakt van (voornamelijk) Verdejo; voor blends worden vaak Airèn en Sauvignon Blanc gebruikt. Verdejo is en blijft altijd de Koning van de Rueda, 'El Rey de Rueda.
KLIMAAT, KARAKTER & LIEFDE VOOR HET LAND
De wijngaarden van de D.O. Rueda liggen rondom de stad Rueda, op 'flatlands' tussen 700 en 800 meter boven zeeniveau. Er heerst een continentaal klimaat, met hete zomers en koude winters. Deze omstandigheden dwingen de wijnstokken om water te vinden in de diepe ondergrond. Met 2.700 zonuren per jaar en een gemiddelde neerslag van 450 mm per jaar, is het Rueda gebied zeer zonnig. De temperatuurverschillen tussen dag- en nacht zijn erg groot. Tevens is dit direct het geheim van de frisse smaak van de wijnen; overdag worden de druiven blootgesteld aan volle zon en ontwikkelen ze natuurlijke suikers, 's nachts wordt dit gecompenseerd door de koelte van de nacht, waardoor een mooie zuurgraad zich kan ontwikkelen. Hierdoor is een perfecte balans tussen zuurgraad en suikers in het fruit. Onderdeel van het terroir is ook de bodem; in Rueda is deze steenachtig en alluviaal; alluviale bodem kenmerkt zich door los materiaal (regoliet) dat als sediment door een rivier is afgezet. Op het landgoed van Valdecuevas is één extra belangrijk onderdeel in de bodem een bijdrage aan de exclusieve kwaliteit van de wijnen, grind. In combinatie met de droge, zeer koude winters en hete zomers, resulteert dit in topkwaliteit druiven. De beste wijngaarden van Valdecuevas hebben grind-overwegende bodems.
VERDEJO, VERDEJO, VERDEJO
Verdejo is de belangrijkste druif in Rueda. Vanaf het moment dat de wijnen van Rueda in stijl veranderden van zacht en gerijpt naar fris en droog, was het Verdejo die de toon zette. Voor witte Rueda is Verdejo de basisdruif geworden. De druif is geknipt voor het maken van frisse, droge wijnen. Hij levert aromatische wijnen met mooie zuren en levendigheid, precies het type wijn dat tegenwoordig heel populair is. Zeker naar landen als Nederland en Duitsland wordt de Verdejo veel geëxporteerd; Nederland heeft het afgelopen jaar weer de grootste markt voor Rueda, gevolgd door Duitsland op de tweede plaats. Nederlandse wijndrinkers houden van het droge aromatische en licht fruitige karakter van deze wijnen. Maar ook de aantrekkelijke prijs voor mooie kwaliteit speelt natuurlijk een rol.
IN DE KELDERS VAN VALDECUEVAS
Na pluk en strenge controle van de druiven start de productie in de prachtige kelders van Valdecuevas; voorzien van de nieuwste technologieën. Op kleine roestvrijstalen tanks wordt de koele vergisting gehanteerd, om grotere extractie van aroma's te krijgen. Daarna worden de druiven zacht geperst bij een lage temperatuur van 15 graden Celsius, voor een periode van ongeveer 19 tot 21 dagen. Valdecuevas stelt hoge eisen aan het onderhoud van haar wijngaarden, met respect voor de natuurlijke omgeving. Continu proberen ze betere landbouwtechnieken te implementeren, allemaal in het voordeel van het product en de kwaliteitsgarantie, keer op keer. Door deze effort is Bodegas in 2016 wederom gecertificeerd door de IFS (International Food Standard).
ONZE WIJNEN VAN BODEGAS VALDECUEVAS
De wijnen van Valdecuevas zijn van hoge kwaliteit. Van frisse zomerse stijl, 100% Verdejo op RVS vergist, tot aan de rijpere Bourgogne-achtige 'Fermentado en Barrica', gemaakt van 100% Verdejo en gerijpt op eikenhouten vaten. Alle cuvée's van Valdecuevas zijn subtiel, elegant en regio-typisch. Zomerwijnen!