WIJNBOUWERSFAMILIE 'HEINER SAUER'


Wijnmaker Heiner Sauer, geboren in 1957, komt uit een oude wijnbouwersfamilie. Al op zijn 17e levensjaar komt hij er alleen voor te staan wanneer zijn vader komt te overlijden. Vaders verkocht de wijnen vaak als 'bulk', Heiner Sauer heeft hier een andere visie op en besluit op wijngoederen te gaan werken, veel stages te gaan lopen, om zelf te leren en aan de slag te kunnen als nieuw 'hoofd' van het wijnlandgoed. Uit ideologische overwegingen opteert hij voor wijnbouw die geheel biologisch is; vanaf 1987 brengt hij dit in de praktijk. In totaal betrekt zijn wijnbouwlandgoed 17 hectare land. Puur ecologische wijnbouw

Van origine leerden we de modeste Heiner Sauer kennen via zijn Spaanse wijnen. Heiner Sauer had altijd al een voorliefde voor Spaanse wijnen; door zijn nieuwsgierigheid en enige avontuurlijkheid kwam hij in Spanje terecht. In 1998 stichtte hij Bodega Palmera als manager en partner. De wijngaarden van Bodegas Palmera liggen op een hoge vlakte in Utiel-Requeña, 75 km ten westen van Valencia. Ze bevinden zich op de hoger gelegen stukken van Utiel op zo’n 780 meter hoogte, waar het zonnig en droog is maar niet te warm. Via deze Bodega werd Heiner Sauer bekend, en ontwikkelde hij zijn visie voor de productie van biologische wijnen. Hij werd bekend op de Spaanse markt. Echter ligt zijn basis in zijn 'heimat' de Pfalz, waar hij al langer excellente biologische wijnen maakt, die nu internationaal doorbreken! Zelfs in Nederland.

WARM ONDER DE 'HAARDT' 

Tussen Rheinhessen en Baden ligt het gebied Pfalz; het op één na grootste wijngebied van Duitsland, met bijna 23.400 hectare aan wijngebied. Beter bekend als 'het warme zuiden' in vergelijking tot de rest dan het Duitse wijnbouwareaal. Hellingen worden tegen wind en regen beschut door het omliggende Haardtgebergte. Het idyllische dorpje Gleisweiler (waar de riesling vandaan komt) is het warmste plekje van heel Duitsland, er groeien palmen, bananenplanten, amandelbomen en cipressen... De bodem is gevarieerd, er zijn percelen met zware kalk/klei. Maar ook leem en lichte (snel opwarmende) zandgrond komt voor. Gras, veldbloemen en onkruid zorgen samen met de rondfladderende insecten voor een subtiel ecosysteem tussen de ranken. In de kelder gaan het goede van oude tradities (zoals opvoeding op ademende grote houten foeders) en dat van moderne kennis en apparatuur (gisting op roestvrij staal) hand in hand. In principe wordt zo weinig mogelijk ingegrepen, de toevoeging van zwavel is minimaal, de filtering zo licht mogelijk. In sommige jaren loopt het aantal uren zonneschijn op tot meer dan 2000 per jaar. 

Dankzij het milde klimaat worden hier volle, aromatische wijnen geproduceerd. Met name van de Riesling druif. Maar ook de Spätburgunder en Weissburgunder wijnen uit de Pfalz zijn zeer aan te bevelen. 

PFALZ' PARADEPAARDJE

Cuvée Nova kun je wel betitelen als ons paradepaartje uit de Pfalz; in samenwerking met Heiner Sauer produceren wij onze eigen cuvée, welke met 'nieuwe' in de serie is bestempeld: 'Nova'. Deze frisrijpe wijn, gemaakt van Weissburgunder en Riesling heeft frisheid, kruidigheid en een volle rijpheid tegelijkertijd. Geweldige wijn voor het voorjaar.

ONZE WIJNEN VAN HEINER SAUER

Geen wijnen in deze collectie

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

87 reviews
63%
(55)
22%
(19)
9%
(8)
2%
(2)
3%
(3)
Heerlijk
Mooie wijn, beetje complex!
Super wijn!
Zwak van smaak
Nice wine collection