KUHLMANN-PLATZ WIJNCOÖPERATIE, SINDS 1954.
Elzas na 1945, na de bezetting, na de Tweede Wereldoorlog; het gebied begon langzaam aan haar herstel.
De Cave Vinicole de Hunawihr werd opgericht in het jaar 1954, omdat een paar wijnmakers de koppen bij elkaar staken en zich realiseerden dat ze gezamenlijk konden werken aan dit herstel. Gezamenlijk konden ze hiernaast hun wijnproductie naar een hoger niveau tillen. Gezegend met een perfect terroir, spendeerden de wijnmakers dagenlang aan de herleving van de wijnbouw en -productie. Overdag werd er op het land gewerkt, 's nachts bouwden renoveerden ze gezamenlijk handmatig de gebouwen en caves. Heden, ongeveer 50 jaar later, bestaat Cave Vinicole de Hunawihr uit 130 leden en kan de wijncooperatie zich schalen bij één van de beteren. De recencenten van 'La Revue de Vind de France' heeft de cave geclassificeerd als de nummer 1 coöperatief wijnhuis in de Elzas, en de nummer 3 van heel Frankrijk. Gemiddeld produceren ze jaarlijks 2 miljoen flessen en bezitten ze de capaciteit om 40.000 hectoliter druiven in één keer te verwerken. Dit gebeurt in betonnen tanks, roestvrij staal of eikenhouten vaten. De gigantische investering in geschikte kelderapparatuur maakt het mogelijk om de wijnen in de beste omstandigheden te laten rijpen en op te voeden.
JE HEBT DRUIVEN,... EN JE HEBT 'PERS'
Cave Vinicole de Hunawihr behoort tot de meest bekende en succesvolste wijncooperaties uit de regio. Regelmatig verschijnen de wijnen in de pers met lovende kritieken en oorkondes. De bekende Franse wijngids Bettane & Desseauve omschrijft de wijnen van Cave Vinicole de Hunawihr als uiterst karaktervol. De kwaliteit is, zo stellen zij, direct gerelateerd aan de kwaliteit van de bodem, die is samengesteld uit een hoog percentage kalklagen. Verder is het aantreden van oenoloog Nicolas Garde in 2004 van grote betekenis geweest op de kwaliteitsontwikkeling. Nicolas probeert het potentieel van de bodemvariëteit maximaal te benutten.
HUNAWIHR: HET HART VAN DE GRAND CRU
De wijngaarden liggen in het hart van het Grand Cru gedeelte van de Elzas, verspreid over bekende dorpen als: Ribeauvillé, Hunawihr, en Riquewihr. De aanplant van druivenrassen bestaat uit: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewürztraminer, Pinot Blanc. Het grootste deel van de opbrengst is afkomstig van telers. Zij bewerken in totaal 200 hectare Grand Cru wijnen. De productie van Crémant d’Alsace, 12 hectare en AOC-wijnen is afkomstig uit eigen wijngaardbezit. De Grand Cru serie, ingedeeld op vijf unieke bodemsoorten, komt uit: Rosacker, Froehn, Sporen, Schoenenbourg en Osterberg. De Crémant d’Alsace ontving in de Guide Hachette 2010 een speciale vermelding. De hoger gelegen wijngaarden op hellingen hebben voldoende kunnen profiteren van de warmte en bezitten over een goede afwatering. De vlakkere delen hebben het daarentegen veel moeilijker gehad. Gelukkig is de oogst van Cave de Hunawihr zo goed als uitsluitend afkomstig van wijngaarden op hellingen. De kwaliteit van de oogstopbrengst is dan ook naar volle tevredenheid!
DE VOGEZEN MOGEN ER WEZEN
Het gebied kent een beschutte ligging, waarbij de neerslag afkomstig uit het westen door de Vogezen wordt tegengehouden. Klimatologische zijn dit perfecte omstandigheden voor wijnbouw, omdat de druivenranken op de hellingen maximale benutting van de zon kunnen genereren; door de bescherming van de Vogezen is het klimaat uiterst zonnig. Het grootste deel van de wijngaarden liggen op een smalle strook halverwege op tamelijk steile hellingen met een hoogte van 200 - 350 m. boven de zeespiegel. Door de luchtvochtigheid vanuit het dal is er een perfecte balans tussen dag en nacht. In het westen grenst het gebied aan de Rijn met aan de overzijde de Duitse wijnregio Baden.
Kuhlmann-Platz produceert voornamelijk witte wijnen, van frisdroog tot aan wijnen met restzoet. Wij bij Dare Wines zijn trots dat wij de gehele lijn exclusief kunnen importeren.
ONZE WIJNEN VAN KUHLMANN-PLATZ HUNAWIHR