WIJNDOMEIN ALCENO: "WE CAN BRING OUR PASSION TO THE PALATE" 

Deze bijzondere wijnen van La Hormiga Roja, letterlijk vertaald De Rode Mier of 'De Vuurmier', komen van het wijnhuis Alceño, dat in het hart van Jumilla ligt. Een familiebedrijf opgericht in 1870 door Alceño, toentertijd was het wijnhuis het éérste wijnhuis die wijnen exporteerde en verkocht in de regio Jumilla. Tegenwoordig is het wijnhuis in handen van de familie Bastida. Door toepassing van nieuwe en moderne technieken van wijnmaken en door voortdurende innovaties in de faciliteiten, voldoen ze aan de hoogste kwaliteitseisen. De smaak van de wijnen is volgens de wijnmakers afgestemd op de kwaliteit van het gebied; "Wij brengen onze passie terug in de wijnen, en dat proeft men direct".

GELUK BIJ EEN 'ONGELUK'

Tussen de wijnstreken Yecla en Bullas in Murcia in Oost-Spanje ligt Jumilla, naar de gelijknamige hoofdstad van de regio. In dit dorre en licht heuvelige wijngebied ten westen van Alicante liggen de wijngaarden tussen de vier- en achthonderd meter boven de zeespiegel op een onderlaag van kalksteen bedekt met zand. Er heerst een broeierig warm klimaat waar alleen zeewind soms zorgt voor de broodnodige verkoeling. Juist díe bodemgesteldheid, in combinatie met de warme weersomstandigheden, zorgde ervoor dat het uitbreken van de de phylloxeraplaag (dit is druifluis, een bladluis die de gezondheid van de wijnstok aantast), lange tijd uit. Pas eind jaren tachtig van deze eeuw wist de druifluis de wijngaarden van Jumilla aan te tasten. Hierdoor was de wijnsector natuurlijk wel genoodzaakt de oude stokken te rooien en nieuwe aan te planten. In principe is dit een geluk bij een ongeluk, want mede hierdoor werd er in één klap veel geld geïnvesteerd voor onderzoek naar de beste variëteiten voor het gebied. Want dat het gebied Jumilla toe was aan vernieuwing was duidelijk; de opbrengsten waren laag, en de locake wijn die hier veel geproduceerd werd, 'De vino doble pasta', was veel te zwaar en stevig om op zichzelf te drinken. De wijn werd alleen nog maar gebruikt als blendwijn om andere wijnen kracht bij te zetten. Onder aanvoering van een aantal grote wijnconcerns en met de broodnodige financiële steun van de Europese Commissie, werd de hele wijnregio opnieuw ingericht en begon men zich toe te leggen op de productie van modernere en commercieel interessante wijnen.

MACHTIG MONASTRELL

Een druif die zich bijzonder goed thuis voelt in dit warme, droge klimaat én in de nabijheid van zee, is de Monastrell, IN Frankrijk beter bekend als de Mourvèdre. Ook in Frankrijk is de druif een liefhebber van hitte en zeelucht. Monastrell staat in Jumilla dan verreweg het meeste aangeplant in warme regio's en brengt een diepgekleurde, kruidige, stevige wijnen. Door de lage opbrengsten per hectare – slechts 10 hectoliter -hebben ze bovendien veel concentratie (de druivenplant hoeft haar voedingsstoffen met minder vruchten te delen). Steeds vaker wordt Monastrell gecombineerd met druiven als Syrah, Garnacha (in Frankrijk bekend als Grenache) en/of Tempranillo; hierdoor worden de wijnen iets zachter, fruitiger en toegankelijker. Soms vinden we ook Bordeau specifieke druivenrassen als Merlot en Cabernet Sauvignon. Qua witte wijnen is voornamelijk de Sauvignon Blanc een vaak 'aanwezige' druif; in Jumilla komt het stuivende, aromatische karakter van de Sauvignon Blanc goed tot uiting. Expressief, maar ook zeer zuiver! 

LA HORMIGA ROJA; DE WIJNEN VAN ALCENO

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

15 reviews
40%
(6)
40%
(6)
20%
(3)
0%
(0)
0%
(0)
Mooie wijnen, vanuit vakmanschap met een ambachtelijke geest gekozen

Via de Houtloods in Tilburg kwam ik achter het bestaan van Darewines. Een mooie propositie die me helpt in het uitbouwen van m’n wijnkelder.

Sauvignon Blanc 2017

5/5

Albariño Dos Amigos 2016, O Rosal, Rias Baixas, Spanje

Super wijn

Tijdens een buitenfeest in mij oa deze wijn geschonken. Super feest super wijn!

Sauvignon Blanc Premium 1904 2016

Frisse, sprankelende witte wijn. Heerlijk voor zomerse avonden