Correctie van mijn vorige beoordeling. Dat had niet 1 ster maar 5 sterren moeten zijn! Dit is werkelijk een heerlijke wijn, droog, aards, licht fruit, mooie in balans.
Is het wijngebied op het meest noordelijke puntje van het Zuidereiland.De Sauvignon Blanc kenmerkt zich van uitgesproken kruidige wijnen, frisse zuren en tropische fruitaroma’s.
In 1973 werd de eerste voorzichtige begin gemaakt van wijnbouw in het Zuidereiland, voor die tijd was de focus gericht op het Noordereiland.Al snel verdubbelde het bebouwd areaal in 30 jaar en is de Sauvignon Blanc onomstotelijk aan Nieuw-Zeeland verbonden.Door de exceptionele snelle groei is Marlborourgh uitgegroeid tot het grootste wijngebied en wijncentrum van het land.
Constante windstromingen van zee heeft een verkoelend effect in de wijngaarden, weinig neerslag met warme zomers zorgen voor gelijkmatig rijping en weinig schimmelziektes.Druivenrassen als de Pinot Noir en Sauvignon Blanc voelen zich uitermate prettig en men maakt er vaak zonder grote moeiten zuivere wijnen.
Door het unieke klimaat en bodems ontwikkeld de Sauvignon Blanc een ongekende stuivend karakter, dat als waren uit je glas springt! De Pinot Noir zorgt in veel gevallen sappig fruit met mooie frisheid en veel lengte.
De Marlborough Sounds is een verwijzing naar een uitgebreid netwerk van door zee verzonken valleien aan de noordkant van het Zuidereiland. Die ooit zijn ontstaan door een combinatie van bodemdaling en heden de stijgende zeespiegel.
Marlborough kent een goed doorlaatbaar bodemstructuur. We vinden materiaal dat fijnkorrelig is en meegenomen door rivieren, maar ook een grindlaag waarin de wortels van de wijnstokken diep in de grond op zoek gaan naar mineralen.
Aroma's van gerijpt steenfruit, grapefruit en kruisbessen. Dit is een Marlborough Sauvignon Blanc voor die die van aromatisch wit houden met een beetje complexiteit. Mondgevoel is de wijn en sappig en herkenbaar met frisse knisperende zuren.
Goed als aperitief, bij rauwe en gestoomde vis (bv. Sushi), mi-cuit bereidingen van vis en gebakken en gestoomde schaal- en schelpdieren met een lichte saus van vinaigrette. Ook goed bij rauw en verwerkt vlees, salades met vinaigrette en rauwe van gebakken groenten met soja saus en iets rijpere geitenkazen.