MYLONAS: AUTENTIEK MET EEN EIGENTIJDSE SMAAK

DE REGIO ATTICA

De wijngaarden van Attika zijn de oudste en meest historische van Griekenland. Attika ligt als het ware in een grote enclave met in het noorden de bergen van Kithairon, Parnitha en Penteli en in het zuiden omringd door de zee. Deze elementen zorgen voor een diversiteit aan bodemsoorten en klimaat.

De algehele oppervlakte aan wijngaarden in Attika beslaat 6.500 hectare, waarvan 80% is aangeplant met witte druivenrassen en 4/5 van al deze wijngaarden in het oosten van Attika zijn aangeplant, in de regio Mesogaia. Deze regio heeft een bodem welke rijk is aan mineralen, wat je later ook terug proeft in de wijnen.

 

 

HOE HET ALLEMAAL BEGON

De geschiedenis van Mylonas begint in 1917, in de regio Karatea, oost Attika, met grootvader Antonis. Hij fermenteerde de wijn toen nog in amphora’s. Later is het bedrijf doorgezet door vader, Dimitris, die de traditie in leven hield en verder uitbreide met nieuwe wijngaarden. Toen de drie zonen, Antonis, Tasos en Stamatis, werden geboren, speelden zij als kinderen al in de wijngaarden. Hier groeiden ze op en ze zeggen zelf dat het als natuurlijk ging dat deze wijngaarden en de wijn zelf hun beroep werd. Stamatis en Antonis studeerden voor oenologie en Tasos studeerde economie. Op deze manier vormen de broers de perfecte combinatie in het doorzetten en verbeteren van hun familiebedrijf. Het resultaat was een nieuw, klein en modern wijnhuis. Officieel sinds 2006 op de Griekse markt met hun handelsmerk ‘Savatiano Mylonas Winery’.

 

SPECIAL SAVATIANO

De wijngaarden zijn gelegen in Laurotiki, onderdeel van de Mesogaia regio, aan de voet van ‘Mount Panion’ en op een hoogte van 200 tot 350 meter. Omgeven door de zee, wat zorgt voor een aangename bries in de wijngaarden. De bodem is voornamelijk zanderig klei met in sommige delen een ondergrond van kalksteen of leisteen. Deze combinatie zorgt voor de specifieke smaak van de Mylonas wijnen. Ze hebben in totaal 12 hectare aan wijnstokken van 45-50 jaar oud en hanteren een maximale opbrengst van 400 kg per hectare. Savatiano, het druivenras waar de broers mee zijn opgegroeid, staat vooralsnog het meest aangeplant.

 

DE FILOSOFIE

 ‘’The authenticity of taste and the expression of Attica through our wines.’’

Toen ze de (wijn)stok overnamen van hun vader hadden ze één enkel doen en dat was om te groeien met als uitgangspunt de waarden van het land te waarborgen. Dat ze daarom wijnen wilden maken van hoge kwaliteit, waarbij het druivenras en de bodem perfect tot uiting komen, was voor hun dan ook de enige optie. Vandaag de dag hebben ze hun diepgaande kennis van de bodem, de stokken en de druiven perfect weten te combineren met zowel traditionele als moderne vinificatietechnieken. 

 

 

BEKIJK HIER ONZE WIJNEN VAN MYLONAS


★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

109 reviews
63%
(69)
23%
(25)
9%
(10)
2%
(2)
3%
(3)
Heerlijk

Erg lekkere frissige wijn. Prijs kwaliteit heel erg goed.

Soepel en smaakvol

Lekker soepel wijntje voor elke gelegenheid.

L
Savatiano 'Naked Truth'
Leo in 't Groen
5 van de 6 proevers vonden dit de beste van de 6 aangeboden witte Griekse proefwijnen

Prijs / kwaliteit verhouding is voor mij persoonlijk matig.
5 van de 6 proevers vonden dit overigens de beste van de 6 geproefde wijnen.
Zelf vond ik het juist de minste van alle 6 wijnen. Ik vond hem wat 'muf ' smaken. Maar dat is natuurlijk erg subjectief. In mijn 4 sterren heb ik de waardering van de andere 5 proevers meegenomen.
Al met al een prima proefavond. Met zeer tevreden proevers.
Zelf zou ik deze wijn niet meer bestellen. De andere 5 met zekerheid wel.

h
Primitivo
henk p
Goed!

Lekkere wijn, makkelijk van smaak maar ook vol van smaak. Niet te scherp.

4/6 getest

Goede morgen,

Tot op heden hebben wij 4 wijnen mogen opdrinken.
Alle 4 kwalitatief goede wijnen en heerlijk wijn-spijs advies.
Tot op heden is de Colle Sori appassimento bij iedereen in de smaak gevallen en deze wordt dan ook zeker nog een paar doosjes besteld.
De andere 3 zijn niet echt onze smaak.

Nog 2 te gaan… ben benieuwd.
Het concept van de doos - home tasting, zeg maar - is in ieder geval heel erg leuk.

Zodra jullie iets van een wijncursus/training hebben, laat het me aub weten.

Groet,

Jos