NIN-ORTIZ

Nin-Ortiz is een klein en bijzonder wijndomein in Priorat van Ester Nin en Carles Ortiz. Ze staan bekend om hun biodynamische werkwijze en hun wijnen worden ieder jaar weer fantastisch beoordeeld! Ware cultwijnen gemaakt aandacht en passie.

In 2004 zijn Ester en Carles gestart met een maar 1 ha aan wijngaard. Esther is biologe en oenologe van Clos Eramus. Ze komt zelf uit het hooggelegen Penedès, waar ze ook wijngaarden hebben, en Carles neemt de verantwoordelijkheid voor de wijngaarden. De wijngaarden zijn aangeplant op enorm steile hellingen op soms wel 650 meter hoogte boven zeeniveau, één van de hoogste gelegen wijngaarden in heel Priorat. In dit jaar is ook de eerste wijn op de markt gekomen, weliswaar slechts één barrique, en deze werd direct hooggeprezen en verkreeg een cultstatus: de Nit de Nin ‘Mas d’en Cacador’. Tegenwoordig hebben ze 13 ha aan wijngaarden, waarvan 12 ha in Priorat en 1 ha in Penedès. Ze maken nu 8 verschillende wijnen die keer op keer geroemd worden vanwege de puurheid, finesse en complexiteit.


DE METHODEN VAN NIN-ORTIZ VOOR ELEGANTE EN ZUIVERE WIJNEN

Ester en Carles werken vanuit biodynamische principes. Ze gebruiken dan ook enkel biologische producten en bestrijdingsmiddelen. De wijngaarden staan aangeplant op zogeheten ‘costers’ (direct op de helling), in plaats van op terrassen wat hier vaak wordt gedaan. Alle werkzaamheden in de wijngaarden worden gedaan met de hand en het omploegen wordt gedaan door een muilezel om de grond nieuw leven in de blazen. Ook de oogst is volledig met de hand, wat vroegtijdig gebeurt, wanneer de PH-waarden nog laag zijn. In de kelder vindt er opnieuw een strenge selectie plaats waarbij de overrijpe en beschadigde druiven worden verwijderd. Vervolgens worden de druiven terug gekoeld om oxidatie te vermijden. Ze werken met spontane fermentatie, vaak in grote foudres of amphora’s. Ze willen de wijnen zo elegant en zuiver mogelijk houden, dus gebruiken ze enkel neutrale houten vaten voor de rijping van de wijnen.


 

EEN AANTAL DRUIVENRASSEN UITGELICHT: 

Ze werken vooral met de druivenrassen Garnatxa en Carinyena.

    • Garnacha Negra is één van de meest aangeplante druivenrassen in Spanje. Een druif die houdt van de Mediterrane zon en goed resistent is tegen ziekten. Het druifje heeft een dunne schil met weinig pigment en relatief lage tannine en zuren. Het geeft vooral fruitige, rijpe wijnen met veel rondeur.
    • Garnatxa Peluda is een inheems druivenras uit Catalonië. ‘Peluda’ betekent letterlijk ‘harig’. Dit heeft de naam gekregen vanwege de harige of donzige blaadjes. De druif geeft iets lager alcohol dan de ‘gewone’ Garnatxa en heeft een medium zuurgraad.
    • Carinyena is daarentegen een druif met een dikke schil, welke tanninerijke en volle wijnen voorbrengt mét een mooi aanwezige zuurgraad.

 

 

KLEINE OPLAGE DUS BEPERKT OP VOORRAAD, WIJNEN/ PRIJZEN OP AANVRAAG.

Geen wijnen in deze collectie

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

90 reviews
63%
(57)
21%
(19)
10%
(9)
2%
(2)
3%
(3)
Amazing
Top wijn
Matig
Heerlijk
Mooie wijn, beetje complex!