SAINT-ANTOINE, EEN CORSICAANSE CAVE.

Op het Franse eiland Corsica treffen we de wijnmaker Cave Saint Antoine. Hier worden al sinds jaar en dag wijnen gemaakt volgens Corsicaanse traditie. Cave Saint-Antoine valt onder het eigendom van de Drouet Frères, die op meerdere plaatsen in Frankrijk verschillende wijngaarden hebben opgekocht. Een korte introductie over de gebroeders Drouet mocht u nog niet gelezen hebben over deze gerenommeerde wijnmakers. Het bedrijf Drouet Frères (1880) behoort tot de oudste handelshuizen uit het district Nantes. De verkoop richtte zich aanvankelijk op de handel in bulkwijnen. Toen de regio in 1938 werd gepromoveerd tot appellation d’origine contrôlée, veranderde de bedrijfsstrategie en richtte de verkoop zich uitsluitend op de productie en verkoop van Muscadet. In 1950 kwam het bedrijf in handen van de twee kleinzonen, Jacques en Jean. Vanaf dat moment kreeg het de naam Drouet Frères.  

De derde generatie, Jean Philippe Drouet, nam de leiding over in 1981. Hij besloot de commerciële tak van het bedrijf uit handen te geven om zich volledig te gaan wijden aan zijn passie: het wijnmaken en het wijngaardbeheer. Hij streeft ernaar om wijn te maken met een duidelijke terroirexpressie. Door middel van een natuurvriendelijke wijnbereiding zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Het huis is aangesloten bij de organisatie Terra Vitis. In 2007 nam Drouet Frères het distributiebedrijf Antoine Subileau over, gevestigd in Vallet. 

FELLE CORSICAANSE ZON

Corsica is een echt wijneiland. Meer dan de helft van het oppervlak bestaat uit wijngaarden. Ze staan in de felle zon, maar krijgen welkome verkoeling van de Middellandse Zee. Er wordt veel wijnen gemaakt op Corsica. Niet de meest gewilde van Frankrijk, maar goed genoeg voor een niet te ingewikkkeld glas. Op Corsica wordt al 6.000 jaar wijn gemaakt. Fokaiers, Romeinen, zelfs Italianen hebben er eeuwenlang druiven geperst. Pas in 1768 werd het eiland aan Frankrijk verkocht. Het wijnmaken op Corsica ging niet altijd van een leien dakje. Halverwege de 20ste eeuw was er weinig van de wijnbouw op Corsica over. Dat veranderende in de jaren 1960. Bulkwijn-producenten namen in de tweede helft van de vorige eeuw de wijngaarden over en gingen flink volume draaien. Tegenwoordig hebben serieuzere wijnmakers weer de overhand. Corsica telt tegenwoordig mee als fatsoenlijk Frans wijngebied.

PINOT NOIR WOODED

Deze Pinot Noir Wooded komt van Oost-Corsica uit de buurt van Ghisonaccia. Cave Saint-Antoine is opgericht in 1975 om meer te investeren in het maken van traditionele wijn. De coöperatie maakt meerdere soorten wijn en krijgt regelmatig prijzen op Franse wijnconcoursen. Deze wijn is een uitstekend alternatief voor de Bourgogne Pinot Noir. Een elegant glas wijn met subtiel houtgebruik.  

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

109 reviews
63%
(69)
23%
(25)
9%
(10)
2%
(2)
3%
(3)
Heerlijk

Erg lekkere frissige wijn. Prijs kwaliteit heel erg goed.

Soepel en smaakvol

Lekker soepel wijntje voor elke gelegenheid.

L
Savatiano 'Naked Truth'
Leo in 't Groen
5 van de 6 proevers vonden dit de beste van de 6 aangeboden witte Griekse proefwijnen

Prijs / kwaliteit verhouding is voor mij persoonlijk matig.
5 van de 6 proevers vonden dit overigens de beste van de 6 geproefde wijnen.
Zelf vond ik het juist de minste van alle 6 wijnen. Ik vond hem wat 'muf ' smaken. Maar dat is natuurlijk erg subjectief. In mijn 4 sterren heb ik de waardering van de andere 5 proevers meegenomen.
Al met al een prima proefavond. Met zeer tevreden proevers.
Zelf zou ik deze wijn niet meer bestellen. De andere 5 met zekerheid wel.

h
Primitivo
henk p
Goed!

Lekkere wijn, makkelijk van smaak maar ook vol van smaak. Niet te scherp.

4/6 getest

Goede morgen,

Tot op heden hebben wij 4 wijnen mogen opdrinken.
Alle 4 kwalitatief goede wijnen en heerlijk wijn-spijs advies.
Tot op heden is de Colle Sori appassimento bij iedereen in de smaak gevallen en deze wordt dan ook zeker nog een paar doosjes besteld.
De andere 3 zijn niet echt onze smaak.

Nog 2 te gaan… ben benieuwd.
Het concept van de doos - home tasting, zeg maar - is in ieder geval heel erg leuk.

Zodra jullie iets van een wijncursus/training hebben, laat het me aub weten.

Groet,

Jos