M. HOSTOMME, GRAND CRU'S D'ÉPERNAY.

De eerste sporen van de familie Hostomme zijn vanaf het begin van de 16e eeuw. De geschiedenis gaat terug naar de onuitwisbare indruk die Hostomme achterliet met zijn Chouilly Grand Vintage Champagne en zijn prestigieuze Côte the Blanc. Aan het eind van de 19e eeuw gaf Paul Hostomme zijn gemixte wijnvelden op, om zich geheel te richten op de wijncultuur en de productie van de druiven. Ongeveer rond 1930 moedigt Paul zijn zoon Marcel aan om te starten met de technieken van de wijnteelt en bescheiden beginnen ze hun eerste jaargang uit te werken. Deze wordt onder het het label M. Hostomme op de markt gebracht. Vandaag de dag is de kleinzoon van Paul Hostomme, Laurent, degene die het Champagehuis runt.

'LA COEUR DU BLANCS'

Champagnehuis Hostomme ligt in Chouilly, een gemeente in het Franse departement Marne, maakt deel uit van het arrondissement Épernay; het hart van de Champagnestreek. De gemeente staat op de lijst van Grand Cru Gemeenten van de Champagne. Dat betekent dat alle druiven uit de wijngaarden binnen deze gemeente, ongeacht de bodem en de ligging, een Grand Cru Champagne leveren. Midden in épernay, het hart van de Champagne, produceert hij prachtige 'witjes'; Blanc de Blancs Champagne mét Grand Cru status; gemaakt van 100% Chardonnay.

IN HET KRIJT

Epernay is de hoofdstad van de Champagne en ligt in het hart van de wijnstreek. De Champagne regio is bedekt met een speciale kalkbodem, die bestaat uit een zeer dikke laag wit krijt. Deze bodem bezit de eigenschap de schaarse zonnewarmte op te slaan om deze in koudere tijden aan de druivenstokken af te geven. In de loop der eeuwen zijn uit deze bodem honderden kilometers aan grotten uitgegraven. Tijdens de prise de mousse (belletjesvorming) liggen de flessen in deze koele gangen (kelders). Een koele, constante temperatuur is dan zeer belangrijk. Onder Epernay liggen gangenstelsels van vele tientallen kilometers. Men kon ze vrij gemakkelijk uithouwen in dezelfde krijtbodem die zo'n goede ondergrond aan de wijngaarden biedt. Een eerste aanzet daartoe kwam al van de Romeinen, die het gesteente als bouwmateriaal gebruikten.

EEN KORT LESJE 'METHODE TRADITIONELLE'

Het is goed te weten welke weg de 'De Koningin der Wijnen' aflegt, voor het in ons glas geschonken wordt. Een Traditionele Methode, ook wel Methode Traditionelle; klassieke bereiding van Champagne. Wij zullen het beknopt beschrijven.

De druiven voor het maken van de champagne worden uitsluitend met de hand geplukt. Hierdoor wordt beschadiging aan de druif voorkomen welke invloed heeft op de kleur van de champagne. De oogst vindt plaats ongeveer 100 dagen na de bloei, de periode tussen half augustus en half oktober. De druiven worden zo snel mogelijk geperst in persen die tot 4000 kg per persing kunnen verwerken. De eerste persing wordt cuvée (sap of most) genoemd. De tweede persing wordt 'de taille' genoemd. Deze persingen worden gescheiden verwerkt zodat de unieke smaakeigenschappen van de most bewaard blijven.

De eerste & tweede gisting - De most (fijngemaakte druiven) wordt opgeslagen in houten fusten of in metalen tanks. De druivenmost rijpt door een toevoeging van suiker of gist waardoor de eerste gisting ontstaat. Hierbij ontstaat zowel alcohol als natuurlijk koolzuur.  Voor de productie van hoogwaardige champagne is echter een tweede gisting vereist. Hiervoor gebruikt men een vloeistof die in wijn opgeloste suikers en reingist bevat; liquer de tirage. Deze combinatie zorgt ervoor dat er opnieuw koolzuur wordt geproduceerd. De gebruikte gist is rijk aan vitaminen die de champagne mousserend maakt en een altijd karakteristiek bouquet verleent. Aan het einde van de tweede gisting wordt opnieuw een vloeistof aan de brut toegevoegd. Dit proces noemen we liquer d’expédition en zorgt voor de zuurgraad van de mousserende wijn. 

Vergisting op de fles - In afgesloten flessen en gedurende minstens negen maanden verbindt de cuvée zich met de gist. De flessen worden in pupitres (zie foto) gelegd (horizontaal) gedraaid. Langzamerhand worden de flessen steeds meer op de kop gezet, zodat de vrijgekomen gist zich in de hals van de flessen kan afzetten. Als de flessen uiteindelijk op de kop staan, dompelt men de flessenhalzen in ijskoud water en de gistprop bevriest. Bij het verwijderen van de kroonkurk schiet de gist door de druk van het koolzuur uit de fles. Nu is er ruimte voor een kleine hoeveelheid liquer d’expédition, die verantwoordelijk is voor de zoetheid.

 

ONZE CHAMPAGNE VAN HOSTOMME

 

 

De befaamde Blanc de Blancs Grand Cru van Hostomme mag in ons assortiment natuurlijk niet ontbreken. Onderstaand meer informatie over deze prachtige Champagne.

 

 

 

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

109 reviews
63%
(69)
23%
(25)
9%
(10)
2%
(2)
3%
(3)
Heerlijk

Erg lekkere frissige wijn. Prijs kwaliteit heel erg goed.

Soepel en smaakvol

Lekker soepel wijntje voor elke gelegenheid.

L
Savatiano 'Naked Truth'
Leo in 't Groen
5 van de 6 proevers vonden dit de beste van de 6 aangeboden witte Griekse proefwijnen

Prijs / kwaliteit verhouding is voor mij persoonlijk matig.
5 van de 6 proevers vonden dit overigens de beste van de 6 geproefde wijnen.
Zelf vond ik het juist de minste van alle 6 wijnen. Ik vond hem wat 'muf ' smaken. Maar dat is natuurlijk erg subjectief. In mijn 4 sterren heb ik de waardering van de andere 5 proevers meegenomen.
Al met al een prima proefavond. Met zeer tevreden proevers.
Zelf zou ik deze wijn niet meer bestellen. De andere 5 met zekerheid wel.

h
Primitivo
henk p
Goed!

Lekkere wijn, makkelijk van smaak maar ook vol van smaak. Niet te scherp.

4/6 getest

Goede morgen,

Tot op heden hebben wij 4 wijnen mogen opdrinken.
Alle 4 kwalitatief goede wijnen en heerlijk wijn-spijs advies.
Tot op heden is de Colle Sori appassimento bij iedereen in de smaak gevallen en deze wordt dan ook zeker nog een paar doosjes besteld.
De andere 3 zijn niet echt onze smaak.

Nog 2 te gaan… ben benieuwd.
Het concept van de doos - home tasting, zeg maar - is in ieder geval heel erg leuk.

Zodra jullie iets van een wijncursus/training hebben, laat het me aub weten.

Groet,

Jos