TENUTA FERNANDA CAPPELLO: ARCHITECTE GEFASCINEERD DOOR WIJN

Van huis uit architecte Fernanda Cappello, raakte anno jaren '70 erg gefascineerd en geïnspireerd door het charmante, individuele en robuuste landschap dat zij in de omgeving Friuli ontdekte. Gedreven door haar enthousiasme ging ze het wijnmakers-avontuur aan en niet zonder succes; ze produceert vandaag de dag, 2017, wijnen van topkwaliteit. En ze is nog land niet uitgeleerd; haar passie, competentie en professionaliteit wordt steeds groter. Samen met de belangrijke bijdrage van belangrijke experts, die trots zijn op haar werk als energiek wijnmaakster, en liefde voor het vak. Het geluk gaat verder, recentelijk heeft Cappello een gloednieuwe wijnbar geopend in Friuli.

ITALIAANSE STEPPE

Fernanda’s estate bestaat uit 135 hectare vlak land, van welke 126 ha is aangeplant met druiven. Twee hectare bestaat uit bos en de rest van haar estate bestaat uit gebouwen en "vergeten groenten". Van bovenaf gezien, kun je zeggen dat de wijngaarden zich bevinden midden in de ‘Magredi’, ook wel de Italiaanse steppe genoemd. het gebiedje ligt tussen twee rivieren, de Cellina en de Meduna rivier. De rivierbeddingen smelten samen tot steenwoestijnen, en dát gebiedje is de Magredi. In de magredi zijn vier verschillende landschappen te onderscheiden: de eigenlijke rivierbedding, hogere valleien die met allerlei vegetatie zijn begroeid, de rivierbedding/randen waar zich een zand-dekkende vegetatie heeft ontwikkeld én de delen die deels voor wijnbouw en voor landbouw worden gebruikt. Hier verbouwt Cappello ook haar eigen groenten.

FRIULAANSE 'CLAPS'

'Claps', ook wel Magredi stenen. Magredo betekent ‘arm land’ dus droog en land met weinig water – dit komt door de stenen - waardoor het landschap in de zomer soms doet denken aan de extreem droge gebieden in het zuiden van Italië of de continentale Steppe van oost Europa. Het zijn onvermijdelijk de stenen (in Friuli noemt men deze ‘claps’) welke het meest karakteristiek zijn voor ‘Magredi’ en waaraan de exceptionele uniekheid van het Friulaanse gebied zich ontleend. De 'claps' zijn soms zó groot, bijna het formaat van pompoenen. Water is ondoordringbaar, dus druiven hebben moeite door de steenachtige laag water uit de bodems te halen voor rijping van hun fruit. Stenige, rotsachtige ondergrond begroeid met een bovenlaag van vruchtbare grond. Losse 'claps' zijn overal in de wijngaarden te vinden. Ze maken het de wijnranken soms moeilijk, maar geven ook karakter aan de druiven: in de vorm van ‘mineraliteit’ De stenen maken het fruit rijker met mineralen, welke speciale aroma's geeft aan wijnen uit Friuli. Fernanda Cappello heeft in haar logo de vorm van een gestileerde steen terug laten komen, om haar wijnen de Friouli-symboliek mee te geven.


EEN BRIES UIT DE ALPEN

Het karakter van de druiven dankt zich ook aan een ander natuurlijk aspect; de Alpenbries van Val Tramontina. Een 'bries uit de Alpen' welke een soort 'micro-klimaat' creëert door de wijngaarden te verkoelen met verkoelende lucht. Het gebied is vrij droog en warm, maar door deze 'bries vanuit de Alpen' is het klimatologisch gezien perfect om gezonde druiven te produceren. Het is dankzij de Alpen dat gezonde rijpe druiven kunnen worden geoogst, ondanks dat de jaarlijkse regenval nihil is. De Alpenbries ventileert de wijngaarden. Het verschil in temperatuur, welke Friuli typeert, draagt bij aan de intensiteit van de aroma’s. Wellicht leuk om te weten: Er bestaat een Klimatologische index (Huglin), waardoor men kennis opdoet over of een bepaald gebied geschikt is voor het cultiveren van druiven voor wijnproductie. Huglin geeft in het geval van Friuli aan dat haar klimaat lijkt op de wijnproducerende gebieden Napa Valley (Verenigde Staten), Languedoc & Bordeaux (Frankrijk) en de italiaaanse gebieden Verona en Trentino.

HART VAN & VOOR HET BEDRIJF

De kelder is het hart van het bedrijf, de plek waar de druiven wijn worden, waar wijn een ware smaakbeleving wordt. De kelder werkt met moderne technologieën; temperatuur gecontroleerde stalen tanks, machines voor het bewerken van de druiven en het behandelen voor de wijn, geavanceerde instrumenten om elke fase van het proces te controleren en begeleiden. Samen met haar team, bestaande uit zijzelf en twee wijntechneuten Fabio Coser en Enea de Ponte, produceren ze geweldige witte en rode wijnen. Fernanda Cappello maakt zowel witte als rode wijnen.
De witte druiven worden 's ochtends mechanisch geoogst. Daarna worden ze gekoeld tot een lage temperatuur waar ze vergisten op een gecontroleerde temperatuur van 17-18°C in RVS tanks. Vervolgens verblijft de wijn op zijn gisten ‘sur lie’ voor ten minste 6 maanden, om optimale aroma’s te verkrijgen. De blauwe druiven worden onder temperatuur-gecontroleerde omstandigheden vergist en daarna gerijpt op RVS en kort op eikenhouten vaten. 

ONZE WIJNEN VAN CAPPELLO

 

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

131 reviews
66%
(86)
20%
(26)
9%
(12)
2%
(2)
4%
(5)
Bubbels

Lekkere witte wijn alleen mis je de bubbels. Je mag verwachten dat er meer bubbels in zitten.

Top champagne

Mooi in balans met een heerlijke bubbel.

A
Rioja Tempranillo
Anthony van Bezouwen

Goede en snelle levering.
Was de eerste bestelling maar er volgen er zeker meer!

Super

Leuk spel, goede duidelijke uitleg

Heerlijk wijntje

Heerlijke wijn, ook vriendinnen enthousiast gemaakt na een gezellig wijnavondje!