16 april 2019
Van eventmanager tot vinoloog
Mijn interesse in wijn is begonnen tijdens mijn opleiding hotel- en eventmanagement. Ik moest een extra vak kiezen en eigenlijk viel mijn oog direct op vinologie. Dit vak vond ik zo leuk en interessant dat ik tijdens mijn afstuderen mijn wijnbrevet hebt gehaald! Na mijn afstuderen heb ik mijn opleiding tot vinoloog in 1 jaar voltooid. Dit is voor mij zeker een mijlpijl, want een groot deel van de mensen die starten met de opleiding slagen hier uiteindelijk niet voor.
Passie voor wijn
Tijdens de opleiding tot vinoloog wist ik zeker dat ik van wijn mijn beroep wilde maken. Je praat met zoveel mensen uit de branche en ik wist al snel dat dit het vakgebied was waar ik wilde blijven. Voordat ik bij Dare Wines terecht kwam heb ik heb ook nog een poosje als gastvrouw gewerkt. Hierna was ik werkzaam als sommelier bij een restaurant dat vorig jaar haar eerste Michelin ster heeft ontvangen!
Variatie is het sleutelwoord
Een dag bij Dare Wines is heel afwisselend. Dit hangt af van afspraken die ik heb met klanten, maar ook van het seizoen. Zo is na de Carnaval bijvoorbeeld het moment wanneer er veel nieuwe wijnkaarten ingaan en is het aspergeseizoen de tijd voor nieuwe menu’s met wijnarrangementen.
Het uitwerken van een wijnarrangement doen wij op basis van het menu dat we van de klant doorgestuurd krijgen. Welke wijnen we selecteren is dan ook mede afhankelijk van de kookstijl van de chef, het type restaurant en natuurlijk de wensen van de gasten. Als we de perfecte match hebben gevonden, laten we deze wijnselectie proeven aan de klant.
Naast het creëren van wijnkaarten ben ik ook veel bezig met het regelen van proeverijen en met Dare Wines The Game. Ik hou van variatie, dus het komt goed uit dat een dag bij Dare Wines nooit saai is!
Tips van Lisa
Rosé wordt vaak vergeten in het wijn-spijs verhaal. Veel mensen denken dat rosé enkel in de zomer gedronken kan worden, maar eigenlijk is het één van de meest gastronomische opties om mensen mee te verrassen! Een goed glas rosé is bijvoorbeeld heerlijk bij een visbouillon of kreeftensoep.
Als ik zelf een favoriete wijn zou moeten kiezen uit ons eigen assortiment, dan ga ik voor een relatief nieuwe wijn: de Trepat. Dit is een rode wijn van wijnhuis Mas Foraster uit Noordoost Spanje. Dit is een verfijnde, elegante en kruidige wijn, Pinor Noir stijl, daar houd ik erg van!