15 mei 2019

 

Streven naar de top
Mijn interesse in wijn is eigenlijk al vroeg begonnen. Mijn vader was groot liefhebber van de Chablis (een wijngebied in het noorden van Frankrijk) en hij kwam hier dan ook regelmatig. Dit maakte dat ik de kennis en passie voor wijn van hem heb overgenomen! Ik groeide er immers mee op.

Toch is werken met wijn niet vanaf jongs af aan het pad geweest dat ik voor mezelf had uitgestippeld. Ik heb altijd op hoog niveau gevoetbald, maar toen ik dit door een vervelend ongeluk met een glasscherf niet meer kon, werd het tijd om verder te kijken. Ik werkte toentertijd in een restaurant in Oisterwijk, hier werd mijn reeds aanwezige interesse in wijn nog meer aangewakkerd.

In voetbal wil je het hoogste mogelijke in jezelf naar boven halen, dit gaat bij mij ook op voor mijn passie voor wijn. Ik heb mezelf de vraag gesteld waar ik over een paar jaar zou willen zijn, hier zoek je vervolgens de juiste mensen voor op om te benaderen zodat je kunt groeien!

DNA van Dare Wines                                           
In 2008 werd ik door GaultMillau uitgeroepen tot meest talentvolle sommelier van Nederland. Daar ben ik natuurlijk supertrots op! Deze titel heb ik te danken aan mijn unieke keuze in wijnen. Ik vind dat je in een wijnarrangement altijd vernieuwing moet laten zien. Dit is ook gelijk het DNA van Dare Wines: we zetten op een wijnkaart altijd wat klassiekere wijnen, maar bij een wijnarrangement mag je mensen verrassen met nieuwe vondsten, unieke wijnen en vooral enorm gave wijn-spijs combinaties die hieruit voortkomen.

Deze unieke combinaties deel ik graag! Een leuk voorbeeld hiervan is toch wel dat mijn broer, die in London woont, mij vaak inschakelt voor goed wijn-spijs advies. Wanneer hij uit eten gaat met een zakenrelatie en een goede indruk wil maken, stuurt hij mij vooraf de wijnkaart van het restaurant door. Ik help hem dan met het kiezen van de juiste wijn. 

De gouden combinatie
Een goede gastheer en sommelier is in mijn ogen iemand die weet wat de gast wenst en hier op in kan spelen. Er zijn genoeg mensen op deze aardbol die misschien nog wel veel meer over wijn weten dan de beste sommelier van Nederland. Maar dat zijn vaak Journalisten, die 24 uur per dag in de boeken zitten en daarmee enkel kennis opbouwen. Als je kijkt naar de allerbeste sommeliers van Nederland, zijn dat allemaal ook extreem goede gastheren. Deze twee kun je dus niet los van elkaar zien, het is de combinatie die iemand goed maakt.

Zelf geef ik ook gastvrijheidscursussen. Voor een deel is gastvrijheid aan te leren, maar het moet zeker wel al in je zitten. Je moet van nature graag met mensen om willen gaan en graag in het openbaar of met mensen willen spreken. Restaurants denken al snel dat als ze een avond iemand “verzorgen”, ze al gelijk gastvrij zijn geweest; de jassen zijn aangenomen, de borden zijn leeg en de gasten zijn weer netjes naar buiten begeleid. Maar gastvrijheid is ook gastgerichtheid! De meest gemaakte fout is toch echt om mensen allemaal hetzelfde te behandelen. Je moet juist het individu leren kennen.

Aan de slag
’s Ochtends breng ik altijd eerst mijn kinderen naar school en ben ik rond een uurtje op 9 op de zaak. Hier begin ik dan eerst met mijn mails beantwoorden, we zitten al zo’n jaar of 10 op een rijdende sneltrein met Dare Wines dus we moeten snel kunnen schakelen. Ik probeer intern altijd wel een soort van helicopterview te houden: ik assisteer, help en stuur aan waar dit nodig is. Daarnaast ben ik natuurlijk ook veel bezig met het onderhouden van mijn eigen zakenrelaties. Van proeverijen tot presentaties: alles komt aan bod.

Het allerleukste voor mij blijft toch wel het enthousiasmeren van mensen. Of dit nou tijdens een training of proeverij is, maakt me niet uit. Dit is voor mij ook toepasbaar op mijn personeel. Ik geef ze graag tools om zichzelf verder te ontwikkelen.

Wijnweetjes en persoonlijke favorieten
Tijdens een wijnreis die ik heb gemaakt naar Chianti (wijngebied in Toscane), werd over de nieuwe jaargang verteld dat dit een blend was van verschillende jaargangen. Ik kon mijn oren niet geloven! Het blijkt dat een jaargang niet 100% uit hetzelfde jaar hoeft te zijn. De reden hiervoor is dat ze op deze manier kunnen zorgen voor een constante smaak van de wijn, dit is vooral van toepassing op huiswijnen. Een duurdere wijn kies je specifiek op de unieke smaak van de jaargang, maar van een huiswijn wil je eigenlijk dat deze altijd hetzelfde smaakt. Dit kun je enkel garanderen door het maken van een blend.

Als ik zelf een favoriete wijn-spijs combinatie moet kiezen ga ik voor een lichte bereiding van schaal- en schelpdieren, zoals coquilles of langoustines, met een frissere saus erbij. Met een Grosses Gewächs Riesling uit Duitsland is dit voor mij echt ultiem! Wel is zo’n beleving natuurlijk ook afhankelijk van verschillende factoren zoals het seizoen en de producten die gebruikt worden.

Ook in Achter de schermen

Dare Wines Exclusives: Luc Linnenbank
Dare Wines Exclusives: Luc Linnenbank

12 mei 2020

In dit interview verteld Luc Linnenbank meer over zichzelf en zijn werkzaamheden bij Dare Wines.

Lees verder

Dare Wines Exclusives: Björn Remijn
Dare Wines Exclusives: Björn Remijn

28 juni 2019

In dit interview vertelt Björn Remijn meer over zichzelf en zijn werkzaamheden bij Dare Wines.

Lees verder

Dare Wines Exclusives: Lisa Snepvangers
Dare Wines Exclusives: Lisa Snepvangers

16 april 2019

In dit interview vertelt Lisa Snepvangers meer over zichzelf en haar werkzaamheden bij Dare Wines.

Lees verder

★ Waarom DareWines?

Let customers speak for us

129 reviews
66%
(85)
20%
(26)
9%
(11)
2%
(2)
4%
(5)
A
Rioja Tempranillo
Anthony van Bezouwen

Goede en snelle levering.
Was de eerste bestelling maar er volgen er zeker meer!

Super

Leuk spel, goede duidelijke uitleg

Heerlijk wijntje

Heerlijke wijn, ook vriendinnen enthousiast gemaakt na een gezellig wijnavondje!

Heerlijk

Goede volle chardonnay

L
Merlot Rosé Diamond Allure
Leon van den Biggelaar
Enorm lekkere frisse rose

Een smaak explosie als je deze wijn drinkt. Je proeft verschillende frisse smaken en tegelijk een droge rose beleving. Zo lekker als deze hebben we het nog niet gehad. We gaan hiervan nog heel wat flesjes van opmaken.